Més enllà de les propostes, més o manco oportunistes, inclús dels programes dels diferents partits polítics, hi ha estudis seriosos de com actuen els Governs quant a inversió en salut i les seves repercussions.
John Burn-Murdoch, ha analitzat com ha evolucionat la despesa en salut i una sèrie d’indicadors de resultats en salut, en el Regne Unit, durant els darrers quinze anys, els primers amb governs laboristes i els darrers deu anys amb governs conservadors i ha publicat els resultats del seu treball al prestigiós Financial Times el 23 de desembre del 2022, amb el títol Britain’s winter of descontent is the inevitable result of austerity, i subtitula A dècade of Tory spending cuts left the country vulnerable to the external shocks of the past two years. Traduit: L’hivern de descontent de Gran Bretanya és el resultat inevitable de l’austeritat, i subtitula, una dècada de retalls en despesa en salut dels Governs Conservadors, ha deixat al país vulnerable als impactes externs dels darrers dos anys.
La despesa pública que havia anat pujant amb els Governs laboristes fins al 2010, cau dràsticament amb els governs conservadors. Igualment amb la despesa sanitària. Els salaris reals dels sanitaris al Regne Unit estan per davall del que ho eren fa divuit anys. A la darrera dècada, la inversió en infraestructura d’atenció mèdica s’ha reduït a la meitat. Les llistes d’espera que havien disminuït de manera franca amb els Governs laboristes, es disparen a nivells inacceptables durant la darrera dècada.
L’esperança de vida s’ha estancat, amb Gran Bretanya molt per davall de la majoria de països desenvolupats i la mortalitat evitable (mort prematura que no hauria d’ocórrer amb una atenció mèdica oportuna i eficaç) ha augmentat al nivell més alt entre els països similars.
Reproduiré alguna gràfica tal com surten al Times, ja que de per si són prou expressives: Les decisions polítiques són molt importants. L’aposta per la sanitat pública dels Governs social demòcrata és clara, enfront de la política que desenvolupen els partits conservadors.