El Vicepresident del Govern i Conseller d’Economia i Hisenda va manifestar no fa massa que el pressupost sanitari no davallaria. La mateixa Consellera de Salut, va afirmar en seu parlamentària la setmana passada que no sempre ha d’augmentar el pressupost sanitari per donar una bona atenció.
Aquestes afirmacions, lluny de tranquil·litzar preocupen. La inflació va pujant any rere any, és a dir tot el que es precisa per donar una bona atenció sanitària puja (els materials, els medicaments…). A més manquen metges, infermeres, psicòlegs clínics, fisioterapeutes i d’altres professionals com el mateix Govern ha reconegut i que s’han de tractar de contractar amb el seu cost afegit. Per si no fos prou, la nostra població augmenta, és necessari continuar renovant edificis i equipaments sanitaris, hi han acords sindicals que tenen recorregut econòmic important. En definitiva, no n’hi ha prou que el pressupost es mantingui; és imperiosament necessari que continuï augmentant per poder donar resposta a la població amb una atenció sanitària de qualitat al mateix ritme que ho ha fet en el període 2015-2023.
Però és que a més el Partit Socialista va presentar la setmana passada una proposició de llei per instar al Govern a continuar desenvolupant el pla director de l’hospital Son Llàtzer. Ja han passat quasi vint-i-cinc anys des de l’inici de la seva activitat, s’ha incrementat de manera notable la població a atendre i, per tant, ha quedat petit, i és evident que un edifici amb aquesta activitat a ple rendiment pateix un desgast important. En el període 2019-2023 s’han fet obres a les àrees d’urgències, descans del personal, oftalmologia, sales de vascular i hemodinàmica, però és necessari continuar amb el desenvolupament del pla dissenyat. El pla que està dissenyat contempla entre d’altres la construcció d’un nou espai per consultes externes, àrees de salut mental, entre d’altres, a més d’un nou espai per anatomia patològica que ha de ser referent de la CCAA. Semblava que seria una proposició de llei que no tindria massa discussió i la sorpresa va ser que els diputats del Partit Popular i de Vox varen votar en contra, sense cap argument sòlid. Ni els professionals de Son Llàtzer ni la població a atendre es mereixen aquest menys preu.
És possible que quan el Partit Popular expressa que els seus directius gestionaran millor, s’està referint a aturar els plans de millora dels centres com va passar al 2011 a Manacor? Serà que realment les intencions del Partit Popular són retallar tal com es va fer a la legislatura 2011-2015? Esperem que no sigui així, però en tot cas haurem d’estar molt atents.