Sense por de vacunar-nos

Juli Fuster
Metge de família
Properament començaran les campanyes de vacunació de la Grip i la Covid. Són campanyes molt importants, que es desenvolupen a tot el món civilitzat, tant de bo pogués ser a tot el món, i que tracten de protegir a la població d’aquestes malalties.

La grip és una malaltia vírica, és a dir produïda per un virus, que se sol contagiar per via respiratòria. Els seus símptomes més comuns són la febre, el mal de cap, el mal d’ossos i mal estar general, acompanyat de manifestacions respiratòries com mucositat, tossina o mal de coll. No disposem de cap tractament curatiu efectiu que puguem utilitzar de rutina, només disposem de fàrmacs que poden alleugerir els símptomes. La malaltia sol durar una setmana aproximadament i per regla general passats aquests dies desapareixen els símptomes. Tot i això, la malaltia es pot complicar, derivar en patologia respiratòria greu que pot causar inclús la mort i les persones més vulnerables són la gent gran o tots aquells que pateixen malalties cròniques. És per aquest motiu que és tan important que tot aquest grup de població es vacuni. La vacuna no els protegirà de refredats normals de l’època (això dona lloc a vegades a confusió), tampoc produirà grans efectes secundaris (com a màxim qualque símptoma de refredat lleu) però si els protegirà de la grip, repeteixo, malaltia potencialment greu. La vacuna és molt útil i segura, per tant, vull animar des d’aquestes línies a què se segueixin les recomanacions de les autoritats sanitàries i que la població consulti amb el seu metge, pediatre o infermera de família que els podran aclarir qualsevol dubta.

En el cas de la Covid, crec que no cal explicar massa quina ha estat la seva evolució. De ser una malaltia gravíssima amb una mortalitat molt elevada, ha disminuït molt la seva incidència i ha passat a ser una infecció que en la gran majoria dels casos es lleu, gràcies a la vacuna, tot i que també en les persones majors o amb malalties cròniques pot ser més perillosa. D’aquí la importància de la vacunació.

Ambdues vacunes són molt útils i segures. Els seus efectes secundaris són mínims, per tant, el benefici / risc és clarament favorable al benefici.

Malauradament, les vacunes han sofert campanyes de desprestigi que han fet dubtar a moltes persones sobre la seva conveniència. En canvi, les vacunes al llarg de la història són els medicaments que més morts han evitat i que inclús han aconseguit que malalties que eren mortals quasi sempre, avui en dia jo no existeixin, com per exemple la pigota (verola o pigota). Aquestes campanyes antivacunació estan aconseguint que malalties quasi desaparegudes com per exemple la rosa (xarampió) o la cucurutxa (tos ferina) estiguin tornant a afectar la nostra societat. Per això vull insistir una vegada més, no tinguem cap dubta que els beneficis de les vacunes són infinitament superiors a la seva carència, fem cas a les autoritats sanitàries, infermeres i metges i anem a vacunar-nos de totes les vacunes que ens indiquin, sense por!

Publicaciones recientes

Publicaciones recientes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.