Ja des de l’inici, dos aspectes metodològics varen ser denunciats per alguna de les entitats convocades; en primer lloc, es convidava a pactar a entitats en les quals els interessos entre ells poden ser contraposats, situant-les a totes al mateix nivell.
En segon lloc, que el mateix govern plantejava els temes a pactar on s’excloïen aspectes tan importants com el finançament sanitari, la innovació i la recerca, les infraestructures, les polítiques de salut pública o la gestió dels medicaments per posar exemples fàcils d’entendre.
Ara, el Govern ha presentat un document que anomena “pacte per la salut” dividit en tres parts, en la primera explica la metodologia que s’ha seguit, a la segona i més ample es detallen tota una sèrie de propostes distribuïdes en les sis àrees que el Govern va considerar:
1 – Reconeixement, estabilització i captació de professionals de la salut.
2 – La modernització i enfortiment de l’atenció primària i la seva capacitat de resolució assistencial i prevenció.
3 – Abordatge de la cronicitat: atenció centrada en la persona i atenció social i sanitària integrada.
4 – La promoció de la salut, la prevenció de la malaltia i el foment d’hàbits de vida saludables.
5 – L’atenció a les malalties de salut mental, potenciant la prevenció i l’atenció comunitària.
6 – Incrementar l’activitat programada i reduir els temps d’espera per a les consultes amb l’especialista i les intervencions quirúrgiques.
I finalment a la tercera part una única fulla que anomenen el pacte on en resum afirma que el Govern estudiarà i tractarà de desenvolupar totes les propostes dels sis grups (no ho assegura), que podrà afegir o no noves accions si es consideren i en definitiva que continuarà treballant per millorar la sanitat.
En definitiva, el Govern es compromet a fer el que és la seva obligació, assegurar una atenció sanitària de qualitat, no es tracta d’un pacte.
És per aquest motiu que alguna de les entitats participants s’ha negat a signar, senzillament perquè no hi ha res per signar.
És evident que tothom pot compartir la relació d’actuacions a fer, qui no estaria d’acord per exemple en millorar les llistes d’espera, o millorar la qualitat en l’atenció. Ara bé, compromisos reals en aquest document no n’hi ha cap, i tornant al principi d’aquest article, qualsevol pacte que es pretengui fer, si no porta incorporat el compromís de finançament, una planificació i un cronograma, molt poca credibilitat tindrà.