A la majoria de l’Estat espanyol aquests serveis són proporcionats per empreses privades.
A la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb un Govern progressista, molt conscients de voler tenir el millor servei pels ciutadans, l’any 2017 es va decidir internalitzar amb una empresa pública, en primer lloc, el transport urgent i més endavant el programat.
Per això es va crear l’empresa pública GSAIB (Gestió Sanitària de les Illes Balears) i es va adscriure al Servei de Salut de la Conselleria de Salut, va ser un fet pioner a tota Espanya, moltes altres Comunitats Autònomes s’han interessat per un model que responia a les expectatives dels professionals i una major qualitat dels serveis pels ciutadans.
Per poder desenvolupar aquesta important feina, es varen integrar dins l’empresa pública tot, el material tècnic, incloent-hi també els vehicles i tot el personal que fins aquell moment era contractat per empreses privades. El motiu d’aquesta integració era poder gestionar amb recursos propis, igual que es fa amb l’atenció sanitària, tot el que té a veure amb el transport sanitari, ja que és una part fonamental de l’atenció sanitària global.
Tots els òrgans de direcció de la nova empresa varen ser assumits per personal propi del Servei de Salut, sense que suposés cap increment econòmic, inclús la figura de gerent va ser assumida per la persona que ostentava la direcció de gestió del mateix servei de salut, amb una retribució de zero euros. Es tractava que totes les millores pressupostàries disponibles anessin destinades a la part operativa com així va ser.
Val a dir, que la creació de l’empresa va ser molt ben rebuda per part dels treballadors, que per fi veien complida una històrica reivindicació, poder fer feina a una entitat pública.
Va ser una tasca molt intensa, disposar de les naus pels vehicles, organitzar les tasques de manteniment, tots els instruments de comunicació, la gestió del personal, entre d’altres. Una de les primeres feines va ser començar a preparar el nou concurs per l’adquisició de vehicles, donat que els existents ja estaven a prop del final de la vida útil que afecta els vehicles d’aquestes característiques, així que totes les ambulàncies del 061 es varen canviar, el resultat va ser d’ambulàncies noves i modernes i equipades amb tots els avanços.
Els vehicles tenen una vida útil limitada i l’any 2023 es va treure un nou concurs que l’actual equip va deixar desert, perdent el finançament europeu que hi havia en aquest efecte.
Els vehicles actuals ja sobrepassen l’edat desitjable i són múltiples els problemes que presenten, com així han denunciat els sindicats durant tot l’estiu.
Pel que fa als professionals, es va començar a negociar el conveni col·lectiu d’aplicació a tots els treballadors, i actualment llegim a la premsa que els treballadors estan a punt de convocar una vaga. De moment només han convocat aturades parcials i concentracions davant el Servei de Salut, denunciant “manca de diàleg, deixadesa, desídia i passivitat” per part de la direcció de l’empresa, cal saber que l’intent de qualificar els tècnics d’urgències que desenvolupen el transport programat com personal no sanitari està al rere fons de la qüestió.
És sorprenent, o no, tractant-se d’un govern del PP i VOX, que mentre s’estan incrementant els sous dels directius (en el cas de GESAIB, amb el nomenament d’un gerent específic amb sou elevat), es pretengui retallar en les condicions econòmiques dels treballadors.
Per tant, la gestió dels directius actuals ha consistit a anar deixant que els vehicles de transport vagin morint de vells, i que el personal estigui tan descontent per la manca de diàleg que amenaci inclús en fer vaga.
Els mal pensats podrien sospitar que es tracta d’una maniobra per fer a veure que la internalització d’aquest important servei no funciona i que per tant val més tornar al model antic de gestió per empresa privada. Jo em resistesc a pensar que això sigui així, i vull creure que més bé es tracta d’incompetència.
En tot cas la Conselleria de Salut té una responsabilitat clara de tractar d’evitar aquesta vaga anunciada que tindria unes pèssimes repercussions per la salut de les persones, sobretot les més vulnerables.